És Descartes un pensador escèptic?


L'escepticisme és una corrent filósofica basada principalment en el dubte. Per tant, sosté que la raó no té la suficient capacitat per a aconseguir un coneixement total i absolut. Ara bé, la pregunta és: va ser Descartes un pensador totalment escèptic?


Doncs bé, Descartes va viure en un període de gran inestabilitat i de crisi que es manifesten en una sèrie de guerres, revolucions i una profunda depressió econòmica. Respecte a la societat es troba una necessitat de tindre una nova concepció del món basada en la Raó.  Viure en aquest context li va fer dubtar a Descartes sobre la religió, el dogmatisme i l’intelectualisme de l’Escolàstica. A més, Descartes es mostra descontent amb l'educació que va rebre, ja que li va portat a la ignorància. Va ressorgir l'escepticisme radical, que va ser una actitud mental, no una doctrina filosófica, que es limita a la pràctica del dubte universal i el rebuig de tota veritat universal.

Un dels representants d’aquest tipus d’escepticisme és Michel de Monatigne. Per al qual, com per a tots els escèptics, no hi havien certeses, evidències o afirmacions, sinò tot el contrari, suposicions, dubtes, incerteses, és a dir, per als escèptics n’hi havien apariències. Descartes es mostrà  comprensiu i, a la mateixa vegada, crític amb aquesta actitud.Per una part, És comprensiu perquè agafa el dubte universal com a punt d’eixida per eliminar de la seua filosofía tots els errors causats per la mala educación que rebre a l’època. D’altra banda, es mostra crític, ja que, el dubte per a Descartes no és un objectiu a alcançar, sinò que és un obstacle que hi ha que superar.

Per tant, sí que es podría considerar a Descartes com un filòsof escèptic, encara que no de manera tan radical com altres filòsofs com, l’anteriorment anomenat, Michel de Montaigne. Aquest últim, defenia un tipus d’escepticisme, amb el qual, arribà a la conclusió que no hi ha cap veritat. En canvi Descartes va defensar l’escepticisme, però no amb la idea de afirmar la incapacitat humana per alcançar  certeses, sinò per a demostrar que és possible arribar a un tipus de veritats evidents i indubtables.


Actulització feta per: Jesús López i Sergio López.

4 comentarios:

Ana Estela i Gallach dijo...

Hi ha prou errors cronològics i de contingut com mostren les conclusions.

Ana Estela i Gallach dijo...

L'exercici era ben senzill per acometre tants errors en uns continguts tan bàsics. Ha de ser més sintètic i de qualitat. Tallar i pegar sense saber té aquestos problemes.

Ana Estela i Gallach dijo...

Insuficient, Revisar abans del 25 abril.

Ana Estela i Gallach dijo...

Per a ser un contingut bàsic de Descartes, no haver anomenat el dubte metòdic i les seues característiques no es haver aprofundit massa, però el que digueu és correcte encara que prou literal del llibre.

Publicar un comentario